Kontakta biblioteken

På gång på biblioteken

Att läsa dikter i dag

Möt poeten Magnus William-Olsson! Han är även verksam som litteraturkritiker i Aftonbladet, essäist och som översättare av såväl klassisk som modern poesi. Hans verk finns översatta till ett femtontal språk och han har bland andra utmärkelser mottagit Karl Vennbergs pris 2005.
Han är initiativtagare till bl.a. Podpoesi, hör honom läsa dikterna från Homullus abscondituswww.podpoesi.nu.
Nu kommer han till Danderyds bibliotek i Mörby Centrum och talar om "Att läsa dikter idag". Fri entré, välkommen!

Torsdag 23 oktober kl. 18-19

DANDERYDS BIBLIOTEK


Magnus William-Olsson
© Cato Lein

Författarbesök

Niklas Rådström om sin roman Boken, som handlar om Bibeln. Enebykyrkan, inträde 50 kr.

Tisdag 4 november kl. 19

TRÄFFPUNKT ENEBYBERG
Samarr: Kyrkan i Enebyberg, Studieförbundet Bilda och Enebybergsbibliotekets vänner

© Håkan Elofsson

Kura skymning

I hela Norden samlas man denna dag i skymningen, tänder ett ljus och läser högt ur den nordiska litteraturskatten. Årets tema är ”Troll i Norden”. Bibliotekarie Monika Janvari läser ur rysaren Stallo av Stefan Spjut.

Vi bjuder på kaffe och smörgås, välkommen! Anmälan på biblioteket eller 08-568 911 87/90 senast kl. 12 samma dag.

Måndag 10 november kl. 18

DANDERYDS BIBLIOTEK


Norskt bokomslag
Nyheter

Nomineringarna till Augustpriser 2014 är klara!

Priset delas ut i tre klasser: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Prisutdelningen sker på den stora Augustgalan 24 november i Stockholms Konserthus.

Se alla nominerade böcker här.


Nobelpriset i litteratur 2014

Den franske författaren Patrick Modiano tilldelas årets nobelpris i litteratur med motiveringen: ”För den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”.

Patrick Modiano, född 1945, räknas som en av Frankrikes främsta författare. Med sina starkt personliga romaner, där handlingen nästan alltid utspelar sig i Paris, har Modiano sedan länge en hängiven publik såväl i hemlandet som utomlands. Sedan debuten 1968 har han gett ut ett trettiotal böcker. Modiano har bland annat belönats med Franska akademiens stora romanpris 1972, Goncourtpriset 1978 samt det prestigefyllda Prix mondial Cino Del Duca för sitt samlade verk 2010.

Läs mer på:
http://elisabethgrate.se
http://www.nobelprize.org
http://www.dn.se
http://www.svd.se

Se vilka titlar du kan låna här.


Ill. N. Elmehed. © Nobel Media 2014

Se om 

Barnbokskatalogen 2014

Nu är den här! Den är full av boktips - börja läs nu och rösta sedan på dina favoriter i Bokjuryn. Katalogen får du på din skola eller ditt bibliotek. Du kan också kolla på: www.barnensbibliotek.se/Barnbokskatalogen/

Gå till Barnbokskatalogen

Aniarapriset 2014

Svensk biblioteksförenings Aniarapris 2014 tilldelas Kjell Westö med motiveringen:
"Kjell Westö tilldelas årets Aniarapris för hela sitt författarskap, som spänner från den hårt knutna lyriken i de första böckerna till den storslaget episka tonen i de senare, som "Vådan av att vara Skrake" eller "Hägring 38". Westö har utvecklats till en särpräglad förvaltare av platsens poesi, en framstående krönikeskrivare som förvandlar det förflutna Helsingfors till ett underbart luftskepp och en omistlig utsiktspunkt över vår egen tid."
Läs mer om Kjell Westö

Foto: Katja Lösönen

Tips
Behöver du en lokal?
Registrerade föreningar eller sammanslutningar kan under kvällstid få hyra Djursholms bibliotek till årsmöten eller sammanträden.
Kostnaden är 400:-. För ytterligare info ring 08-56891192/93.

Trådlöst bredband
Har du en bärbar dator? Då kan du surfa fritt hos oss genom att koppla upp dig på vårt trådlösa bredband. Be personalen om inloggning, sen är det bara att köra på!

Aktuellt | Läs fler nyheter


E-böcker


Gå direkt till e-böcker

Gå direkt till
e-ljudböcker

     

Länkar

På vår blogg tipsar vi om böcker, film m.m. för alla åldrar
Gilla oss på facebook - vi skriver om vad som händer på biblioteken och annat vi tycker är kul att ta upp. Du får gärna kommentera våra inlägg.
Twitter skriver vi kort om vad som är på gång och om olika kulturella nyheterNyfiken på poesi? På www.podpoesi.nu kan du lyssna på en dikt!

Referensbiblioteket.se hittar du databaser och informationskällor av referenskaraktär. En virtuell motsvarighet till den tryckta referenssamlingen - perfekt för skolarbetet!

Kontakta biblioteken


 

Ansvarig utgivare: Kerstin Hassner, kultur- och bibliotekschef
E-post: bibliotek@danderyd.se